BPH i Västerbotten

BPH-Beteende och personlighetsbeskrivning på hund

BPH i Västerbotten

BPH-Tillyshundtjänst-186pxI maj 2012 startade Svenska Kennelklubbens nya officiella mentalbeskrivning Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, på flera håll i landet. BPH är utformad för att passa alla hundar, oavsett ras.

Jag är utbildad beskrivare

2013 utbildades jag av SKK till beskrivare av BPH – Beteende och personlighetsbeskrivning Hund. Jag blev samma år även arrangör av BPH-prov och har nu en bana i Nordmaling tillsammans med Strandvallens hundskola. 

Kunskap om din hund

För dig och din hund är det kanske viktigast att mentalbeskrivningen ger en bra fingervisning vad som är hundens styrkor och eventuella svagheter.  Vad du kan träna för att stärka och vad du kan träna för att minska. Vilken personlighet har din hund. Är den lekfull, rädd, energisk, glad i människor. Alla hundar och hundraser är inte likadana. Vi väljer vår favoritras just för dess speciella sätt och egenskaper.

Genom att delta med din hund på BPH lär du känna din hund lite bättre samtidigt som vi alla får ökad kunskap om våra hundrasers likheter och skillnader.

En BPH beskrivning gör så att du lär känna din egen hunds mentalitet mer på djupet.

Varför är det viktigt att beskriva sin hund?

bph-rosett_tillyshundtjanst-300pxJag är en stark förespråkare för att alla ska göra BPH på sin hund. Vi vet att i dagens samhälle ställs många krav på våra hundar. De ska fungera i den tid vi nu lever med ibland hektiskt tempo, bilar, människor, uppdelat arbete och fritid. De ska klara allt från ensamhet till att koppla av i rusningstrafik.

Vi behöver därför hundar som har en god mentalitet. BPH beskrivningen över tid visar hundpopulationens mentalitet i större perspektiv.

Här är en film om BPH

I ett BPH-test

Hunden kan göra en BPH beskrivning tidigast från 12 månaders ålder däremot finns ingen övre åldersgräns. Din hund måste vara ID-märkt och vaccinerad. Oregistrerade hundar måste ha tävlingslicens. Du som ägare eller förare ska vara medlem i SKK eller i special-/rasklubb.

Själva BPH-beskrivningen tar ungefär 40 minuter.

Beskrivningen innehåller sju moment. Momenten ska ge en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. BPH-beskrivningen omfattar bl a att leka, att bli hanterad, leta efter mat och att stöta på överraskningar. Reaktion på skott ingår men hundägaren kan välja att avstå det momentet.

Efter att du som hundägare och hund gått banan ger jag en muntlig redovisning av hundens reaktioner och ger en subjektiv sammanfattning av dess personlighet.

Att göra en BPH beskrivning kräver inga förberedelser och det finns inga krav på att din hund ska vara lydig. Vill du inte släppa den lös kan den ha en 15 meters lina på sig. Det behövs inte heller några förkunskaper av dig som hundägare. Du får instruktioner av testledaren om hur du ska gå till väga innan varje moment.

Tillyshundtjanst_BPH_informationsbroschyr

Dela gärna!