OM

Presentation Helena Tilly-Tillys hundtjänst

Mitt hundintresse

CV Helena TIlly

Tillyshundtjanst_Hundinstruktör Helena TillyMitt hundintresse har gett mig kunskaper, förmågor och vänner för livet. Jag har också haft förmånen att få jobba med hundar och människor i mitt dagliga arbete under många år. Jag vill hela tiden lära mig mer om hundars beteenden och ser att en bred kunskap om olika träningsmetoder är viktigt för att hitta rätt för varje individ och ta sig förbi hinder vi möter i träningen. Jag håller mig uppdaterad både teoretiskt och praktiskt för att kunna kombinera vetenskap och beprövad erfarenhet.

 

 

 

Viktigt i min träning

Tillyshundtjanst_Hundinstruktör Helena TillyI min egen träning är det viktigt för mig utgå från hundens egenskaper och personlighet och att skapa en stark och väl fungerande relation med hunden. Jag drivs av att hitta lösningar på problem och att få hundägare att känna sig trygga i sin vardag med hunden.

Mitt hundliv har under 30 år delats med många fina raser, då jag har svårt att bestämma vilken som är min favorit. Det har i stor utsträckning varit labrador, flat, schäfer och cockerspaniel men även Berner Sennen, Phalene, Springer spaniel och olika blandraser. En gemensam nämnare är deras arbetslust.

 

Utbildad instruktör

Som aktiv i Ölands Brukshundklubb utbildade jag mig till Instruktör i början av 90-talet och höll kurser i allmänlydnad och tävlingskurser av olika slag, vilket jag fortfarande gör.

Beteendestudier, assistanshund och specialsök

När jag några år senare fick möjlighet att under två år utbilda mig till dressör i Norrköping och Kungälv var lyckan stor. En stor del av utbildningstiden ägnades åt beteendestudier, assistanshund och specialsök. Det ingick även grundläggande Hundsjukvård med Farmakologi och Beteendestörningar på hund

Tillyshundtjanst_Hundkurs Helena Tilly Tillyshundtjanst_Hundinstruktör Helena Tilly

Räddningssök en chans att rädda liv

Jag provade så småningom också Räddningssök med min flat som jag hade då – och fastnade för verksamheten direkt. Vilken fantastisk möjlighet att få träna med min hund för att rädda liv samtidigt som jag fick möjlighet att lära mig massor om nosarbete i olika miljöer, utveckling av bra belöningar, uthållighetsträning, att forma fram beteenden och mycket mer. Jag utbildade flera egna räddningshundar, (Flat, Schäfer, Cocker), deltog på några SM, utbildade mig till räddningshundsinstruktör och har också varit lärare på flera instruktörsutbildningar därefter.

Kursansvarig för utbildning i Hund

Jag blir 2002 tillfrågad om att var kursansvarig för en ettårig heltidsutbildning i Hund som skulle hållas på Forslundagymnasiet i Umeå. Den skulle komma att fortsätta under 10 år, till dess att statliga medel förändras för vuxenutbildningen och den läggs ned. Jag jobbar 2015 delvis kvar som lärare på gymnasiets naturbruksprogram.

Examinerat och utbildat andra instruktörer

En annan mycket lärorik utbildning ledde till att jag blev lärare i hundtjänst 2003 i SBK:s regi och jag har sedan dess utbildat och examinerat många instruktörer genom åren, en oerhört rolig uppgift!

Stort intresse för hundarsbeteende-beskrivare BPH

bph-rosett-186px2013 fick jag så mitt stora intresse för beteenden tillgodosett, utbildades av SKK till beskrivare av BPH – Beteende och personlighetsbeskrivning Hund. Jag blev samma år även arrangör av BPH-prov och har en bana i Nordmaling tillsammans med Strandvallens hundskola.

Jag har löpande arbetat med enskild träning och rådgivning för hundar som visar beteenden där ägaren upplever problem.

På Linköpings universitet har jag fyllt på den teoretiska bakgrunden med utbildningarna i hundens beteendebiologi.

Nose Work och Rallylydnad

På sistone har träning i Nose Work och Rallylydnad blivit en del av vår träning. Det är verkligen en jätterolig kombination av två sporter där hunden å ena sidan får ta huvudrollen i att använda sitt naturliga sökbeteende och å andra sidan samarbeta mycket med mig.

 CV Helena TIlly

Dela gärna!