räddningshund

Räddningshund

Räddningshund intresserar mig mycket.

tjänstehundJag provade på Räddningssök i början på 90-talet med min flat som jag hade då – och fastnade för verksamheten direkt. Vilken fantastisk möjlighet att få träna med min hund för att rädda liv samtidigt som jag fick möjlighet att lära mig massor om nosarbete i olika miljöer, utveckling av bra belöningar, uthållighetsträning, att forma fram beteenden och mycket mer.

 

 

Nosarbete i olika miljöer

räddningshundJag utbildade flera egna räddningshundar, (Flat, Schäfer, Cocker), deltog på fyra SM, 1998 utbildade jag mig till räddningshundsinstruktör och har också varit delaktig i omarbetningen av allt kursmaterialet till utbildning samt varit lärare på flera instruktörsutbildningar därefter.

 

Rekrytering till räddningshund

Numera har Svenska Brukshundklubben endast uppdrag att utbilda räddningshundar för internationella insatser. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har bestämt att rekrytering till den internationella styrkan ska ske inom ett begränsat geografiskt område. Idag sträcker sig rekryteringsområdet från Sundsvall i norr till Skåne i söder. Det här gör att vi just nu inte kan utbilda räddningshundar för internationella insatser i Umeå.

I Umeå och nationellt kan räddningshundar från Umeå söka människor som gått vilse och på så sätt hjälpa polisen.
För att bli certiferad ska hunden ha genomgått prov. 

räddningshund

Film från Svenska Brukshundsklubben som berättar mer om räddningshundar och deras uppdrag.

Dela gärna!